Vanwege de viering van het Diamanten Jubileum van de PMDC of GB (Pyrenean Mountain Dog Club of Great Britain), organiseerde de club de eerste wereldconferentie voor de PBH op zondag 4 augustus. Deze dag werd vooraf gegaan door een groots banket op zaterdagavond 3 augustus. Het gehele weekend, inclusief de overnachting, werd gehouden op de campus van de Universiteit van Warwick. Aan dit feestelijke weekend werd deelgenomen door personen uit AustraliŽ, Amerika, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Ierland, Japan, Nederland en natuurlijk door een groot aantal Britten. Voor Keith Savage, de grote organisator achter dit weekend, en zijn echtgenote Carol Savage was eindelijk een droom uitgekomen.

De tafelschikking tijdens het diner was zodanig geregeld dat  kliekvorming niet mogelijk was, personen uit de diverse landen zaten samen aan tafel met Britse gastheren en gastvrouwen. Leuke PBH- vormige tafeldecoraties met daarop de namen van de personen in oud-engelse stijl sierden de tafels. Na het welkomstwoord van de voorzitster, Mrs. Joyce Stannard, werd de ceremoniemeester voorgesteld: Mr. Alan Britten, gekleed in een prachtige kilt! Hij heeft zich op meer dan voortreffelijke wijze van zijn taak gekweten. Een prachtmens! Eenieder heeft van zijn optreden genoten.

Zondag, 4 augustus. Na een gezamenlijk ontbijt om 8.00 uur 's ochtends, werd om 9.00 uur de conferentie geopend door voorzitter en gespreksleider Dr. Arthur Sneedon. In de ochtend kwamen drie sprekers aan het woord, resp. Mr. Peter Gilbert (GB), Mr. Whitney Coombs (USA) en Mr. Alain Pťcoult (Frankrijk). Deze drie sprekers hadden grotendeels gemeen dat de standaard, welke in hun land gehanteerd wordt, besproken werd met de veranderingen die de drie standaards hebben ondergaan vanaf 1927 en de verschillen die daaruit voortgekomen zijn. Het een en ander werd geÔllustreerd door o.a. diabeelden. Ook werden de drie standaards naast elkaar gehouden en de verschillen besproken. Na deze drie lezingen was er een uur een vraag en antwoord sessie, gevolgd door een voortreffelijke lunch. Na de lunch kwamen nog vijf sprekers aan het woord. Mrs. Elina Haapaniemi (Finland) beet de spits af (waarlijk een moeilijke opgave) met haar lezing "Waar staan we nu en waar willen we naartoe" (in ScandinaviŽ), gevolgd door de lezing van Mrs. Sally Richards ((GB)Pedigree Petfoods) over de voeding van grote hondenrassen. De derde lezing van deze middagsessie werd gehouden door Mrs. Birte Brejl (Denemarken): "Moeten we, kunnen we, of hebben het temperament van de PBH al veranderd?". Na een korte pauze vertelde Mr. David Bentley (GB) over voedingsallergieŽn en hormonale huidziektes bij honden. Als laatste was het de beurt aan Mr. Richard Crago (AustraliŽ). Zijn lezing ging over de geschiedenis van de PBH en de functie van de PBH als kuddebewaker in AustraliŽ. Na nog ongeveer een uurtje vragen stellen aan het panel werd tegen 19.00 uur de eerste wereldconferentie afgesloten door Dr. Arthur Sneedon. Het totale weekend werd afgesloten met een maaltijd in een nabijgelegen zeer oude herberg, waar nog "genoeglijk" werd gediscussieerd. Een buitengewoon leerzaam, ťn gezellig weekend. Reeds bestaande vriendschapsbanden werden sterker aangehaald en nieuwe contacten werden gelegd. Ik hoop dat daarmee in de toekomst meer samenwerking valt te bewerkstelligen in positieve zin voor ons ras. Erg jammer vond ik het echter dat er buiten Gerard van der Post, Ilona Hendriks en ondergetekende geen Nederlanders aanwezig waren, ondanks de publiciteit die aan dit evenement gegeven is.

De PMDC of GB Club's Kampioenschapsshow werd gehouden op zaterdag 27 juli. Keurmeester Peter Gilbert gaf het kampioenschap bij de reuen aan Millenjohy Apollo Royale van Dunlop & Timms en keurmeesteresse Liz Cartledge aan Shanlimore Karousel van Edwards.

 

Terug